Ferromekin kehityspäällikkö kehittää yritystä pikkuhiljaa
Martinilla on pitkä kokemus koneistusalalta. Hän tuli Ferromekille töihin vuonna 2012 ja on ehtinyt toimia sekä koneistajana että ohjelmoijana ennen kuin hänestä tuli kehityspäällikkö syyskuussa 2022. Eräät vanhat tottumukset koneistajana työskentelemisen ajalta istuvat yhä tiukassa.
– Tulen edelleen töihin klo 6 aamulla, hän myöntää.
Martin on aina viihtynyt hyvin Ferromekillä.
– Täällä tunnen oloni kotoisaksi ja pidän siitä, että johto arvostaa työntekijöiden halua kehittyä ja edetä urallaan.
Ongelmanratkaisu ja yhteistyö ovat tärkeitä kehityspäällikön työssä
Ferromekin ensimmäisenä kehityspäällikkönä Martinilla on ollut tehtävässä paljon pureskeltavaa ensimmäisenä työvuotenaan. Käytännössä hänen työnsä kehityspäällikkönä on pitkälti ongelmanratkaisua, erilaisia parannustoimenpiteitä ja uskallusta kokeilla uusia menetelmiä ja työkaluja. On myös oltava yhteistyökykyinen ja kyettävä kuuntelemaan muiden ajatuksia ja toiveita.
Martin tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa tuotantopuolen tiiminjohtajien kanssa.
– He tietävät minua paremmin, mitä heidän ja tuotannon työn tehostamiseksi tarvitaan, hän selittää. Tarvetta saattaa olla esimerkiksi erilaisille erikoiskiinnityksille, jotta samalla kiinnityksellä voidaan valmistaa useita kappaleita samalla kertaa.
Jatkuvan kehitystyönsä ohella Martin tuuraa tuotanto-osastolla vakituisten koneistajien ollessa sairaana tai lomalla, mutta käytännössä se tarkoittaa vain muutamaa viikkoa vuodesta.
Uusi järjestelmä mahdollistaa entistä sujuvamman työkalujen hallinnan
Martinin tehtäviin kuuluu myös projektijohtaminen – esimerkiksi kesällä yrityksessä otettiin käyttöön työkalujen hallintajärjestelmä. Uusi järjestelmä helpottaa sekä koneistajien että sisäänostajien työtä ja säästää sekä aikaa että rahaa mutta myös parantaa toimitusvarmuutta jonkin verran.
Ohjelmisto mahdollistaa muun muassa varastomäärien reaaliaikaisen seurannan sekä työkalu- ja materiaalitilausten automatisoinnin.
– Kyseessä on eräänlainen varastojärjestelmä, josta koneistajat valitsevat työssään tarvitsemansa työkalut. Tietokone seuraa sitten varastotilannetta ja ilmoittaa tilaustarpeista. Aiemmin tilauksia tehtiin toisinaan vasta hyllypaikan tyhjentyessä, mikä aiheutti ei-toivottua töiden viivästymistä. Nyt koneistajilla on aina työkalut saatavilla.
Eräs insinööriopiskelija huolehti kesätyönään uutta järjestelmää koskevista käytännön järjestelyistä.
– Harvemmin meillä on insinööriopiskelijoita kesätyöntekijöinä, joten oli mukavaa pystyä tarjoamaan hänelle tällaista työtä. Nyt jäljellä on enää vain järjestelmän lopputestit, jotka suorittaa ruotsalainen asiantuntija.
Martin viihtyy metallialalla ja pitää työnsä tuomista haasteista. Hänellä on paljon ideoita ja inspiraatiota tuleviin projekteihin. Hän haluaisi esimerkiksi johtaa automaatioprojektia, mutta toistaiseksi tehtävien painopiste on muualla:
– Haluan edelleen lyhentää eri työvaiheiden läpimenoaikoja, jotta voimme jatkossakin taata asiakkaillemme nopeat toimitukset ja kilpailukykyiset hinnat. Tässä auttaa kokemus koneistuksesta – tiedän, mikä toimii ja missä on parantamisen varaa, hän toteaa.